Ugodniji uslovi boravka za 280 učenika i nastavnika u energetski efikasnoj školi “Dositej Obradović” u Blatnici

Postavkom nove stolarije i fasade na Osnovnoj školi, osigurani bolji uslovi boravka za 280 učenika i nastavnika

July 23, 2018 -

Postavkom nove stolarije i fasade na Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Blatnici kod Teslića osigurani su bolji uslovi boravka za 280 učenika i nastavnika. Boravak u školi je sada mnogo ugodniji, a velike su i finansijske i uštede energenata.

Mjere energetske efikasnosti na školi su izvedene uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Opštine Teslić i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Ukupna vrijednost radova je 190.000 KM.

Na svečanoj ceremoniji posvetnu ploču su otkrili ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović, načelnik Opštine Teslić Milan Miličević i Miladin Gotovac, direktor Osnovne škole “Dositej Obradović”.

“Razlog zašto podržavamo ovaj projekat jeste prevencija klimatskih promjena i zaštita životne sredine u Bosni i Hercegovini jer je BiH jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi”, izjavio je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Miladin Gotovac, direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” rekao je da energetska efikasnosti ima ogroman značaj za učenike i sve zaposlene u školi te je izrazio nadu da će ovaj projekat doprinijeti još boljim rezultatima škole, kojima su, kako kaže, inače ponosni. Radovi su trajali dva mjeseca i na energentima očekuje uštedu od 30 odsto.

“Provođenje mjera energetske efikasnosti ima značaj i u okolišnom i ekonomskom aspektu”, istakao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a. On je naveo da je, kao rezultat aktivnosti u okviru ovog projekta, u BiH kreirano oko 1.000 novih radnih mjesta.

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, istakao je izuzetnu saradnju sa UNDP-om, koja postoji već dugi niz godina. U sklopu ovog istog projekta utopljena su već tri objekta i potpisan je predugovor za utopljavanje još jedne gradske škole u Tesliću.

“Kroz ovaj projekat energetske efikasnosti uspjeli smo do sada sanirati 31 objekat, i naš je cilj daleko veći. Dodatno, kroz projekat je predviđena i zamjena javne rasvjete sa LED sistemom”, istakla je Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske. Golićeva se ujedno zahvalila predstavniku Ambasade Švedske.

“U objektima koji su urađeni značajno je povećan komfor, a ostvarene su i ostvaruju se uštede u budžetima korisnika ovih objekata. Godišnje se samo kroz ovaj projekat, od sredstava Vlade Švedske i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, uloži oko 2 miliona KM”, rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Partneri u realizaciji aktivnosti GED projekta u Republici Srpskoj su Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata, kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva, što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Projekat implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, opštinama i drugim partnerima.