Kad se mali izvori energije slože

Author: Damir Bevanda
Oct 21, 2020
6
Malo je naivno pomisliti da postoji samo jedan smjer kojim bi se trebali kretati ka boljim uslovima života u našoj domovini. Neko potroši hiljade maraka na razne nebitne stvari tokom svog mandata, a za taj isti novac je makar mogao posaditi drveće. Drvo - lijepo, smanjuje buku, proizvodi kisik. Gdje su tu vjetroelektrane, solarne. Nabere se to.
Počet ću malo idealistički. Da smo od kraja rata 95. pa do danas sadili drveće, ulagali u obnovljive izvore energije, danas bi bili \'na konju\'.

Ali šta je tu je. Smatram da je potrebno okrenuti se ka više frontova. Od edukacije djece, smanjivanja korištenja papira u administraciji gdje god je to moguće. Sadnja drveća. Zaista nije teško organizovati akciju sadnje. Vlada da finansira sadnice, volonteri da pomognu sa sadnjom. Konkretno, u mom naselju Dobrinja ima mnogo zelenila. Ali može bolje.

Ništa mi gore nema nego kad vidim posjećena stabla koja se voze na kamionu. Svi možemo da utičemo na to da se smanji potrošnja papira, da štedimo energiju.

Potrebno je samo malo volje. Na vlastima je da pokušaju naći načine za sufinansiranje projekata efikasnije energije. Siguran sam da bi nam možda i EU mogla pomoći. Recimo, sufinansiranje solarnih panela na kućama, gradnja više vjetroelektrana. Malo po malo mogli bi postati jači igrači u regionu.

Za neke stvari je potrebno malo volje.
Pogledajte sve priče