U odbrani boja Balkana- Kojim smjerom ti ideš

Author: Dragan Maksimović
Oct 23, 2020
11
BiH ima vjerovatno najveći broj penjačkih smjerova po glavi penjača i neka od najboljih penjališta u Evropi. Projekat mladih iz BiH koji se bave ovim sportom i koji je u ekspanziji, ušao je u četiri najbolja u Evropi.
https://www.dw.com/bs/u-odbrani-boja-balkana-kojim-smjerom-ti-ide%C5%A1/a-55349627U odbrani boja Balkana

Bosna i Hercegovina ima vjerovatno najveći broj penjačkih smjerova po glavi penjača i neka od najboljih penjališta u Evropi. Ekspanzija ovog adrenalinskog sporta vidljiva je u BiH a projekti mladih iz BiH koji se bave ovim sportom ušao je u četiri najbolja u Evropi.

Kojim smjerom ti ideš?

Epidemija korona virusa stavila je na čekanje posljednjih mjeseci veliki dio manifestacionog turizma ali je sa druge strane u prvi plan došlo do ekspanzije avanturističkog. Bar tako tvrde u Udruženju građana, „Balkan Colours“ iz Banjaluke, čiji je predmet interesovanja održivi avanturistički turizam.

Spajanje elemenata

„Ovo je najveći penjački projekat do sada u BiH, gdje je penjanje jedinstveno. U poređenju sa bilo kojom državom, BiH vjerovatno ima najveći broj penjačkih smjerova po glavi penjača i neka od najboljih novih penjališta u Evropi a bez gužbe na penjalištu Slobodno penjanje ima dugu tradiciju u BiH, koja je skoro nestala devedesetih. U zadnjih 5 godina desila se prava penjačka ekspanzija jer je 70 odsto od današnjih postojećih 1500 smjerova, opremljeno u tom periodu“, kaže Igor Vukić, koji stoji na čelu ovog udruženja, braneći boje Balkana (Balkan Colours) i objašnjavajući projekat Climbing Fusion koji je nedavno realizovan.
Radi se fuziji ili sintezi odnosno, procesu „kombinovanja dva ili više različitih elemenata u jedan element“. To znači da se infrastruktura, standard penjališta, ljudski resursi i medijska promocija, posmatraju kao jedan proces u cilju promocije sporta i povećanja ekonomske koristi za lokalne zajednice.

Među četiri najbolja u Evropi

Aktuelan je projekat „Restoration of Climbing Areas, Bosnia & Herzegovina“, čiji je akcenat na zaštiti prirode penjališta. Projekat iz BiH odabran je među četiri najbolja u Evropi i u toku je javno glasanje koje traje do četvrtka, 22.10. u podne.
„Projektom je planirana sadnja hiljadu sadnica drveća, sistem za zaštitu ptica, akcije prikupljanja smeća, izgradnja i unapređenje pristupnih staza“, kaže Igor Vukić.

Ekspanzija avanturizma

Avanturistički turizam je u ekspanziji, vide i u Turističkoj organizaciji Banjaluke. Podsjećaju da je National Geographic prije dvije godine objavio video o jedinstvenoj adrenalinskoj zabavi iznad kanjona Tijesno. Riječ o ležanju na specijalnim ležaljkama na visini od 200 metara iznad kanjona Vrbasa, na samo dvadesetak kilometara od Banjaluke.
„Od 2009. godine, Banjaluka je prepoznata sa konceptom avanturističkog turizma u svijete, od raftinga do penjanja. Tako da je pored manifestacionog turizma, avanturistički sada u punom zamahu. Prema svjetskim mjerilima, avantura je zagarantovana na svega nekoliko kilometara od Banjaluke“, kaže Branka Branković iz TOBL-a.

U udruženju Boje Balkana kreirali su i prvi vodič za penjače u BiH, koji obuhvata 32 penjališta u zemlji. Nakon toga uslijedio je projekat „Nasleđe planinskog krajolika (Highland Heritage), čiji je cilj bio da kreira pozitivne promjene u Kantonu 10.

Ogroman potencijal

„Tu je nezaposlenost izrazito visoka, populacija značajno smanjena, a podjele i diskriminacija još su vidljive. Sa druge strane, region je poznat po svojoj gostoljubivosti i izuzetno bogatoj i apsolutno nepromovisanoj ljepoti planinskih pejsaža, netaknutih šuma i planinskih vijenaca koji imaju izražen potencijal za razvoj mali održivih turističkih destinacija“, kaže Vukić, ističući da su kroz projekat radili treninge i ture te radne akcije, kako bi se povećala turistička vrijednost na ovim destinacijama.

Zbog svega toga, prvenstveno rada na terenu, odnosa prema prirodi, prezentaciji potencijala na pravi način, promociji penjačkih regija Krajine, srednje Bosne, Sarajeva i Hercegovine, nadaju se da će projekat „Restoration of Climbing Areas, Bosnia & Herzegovina“, sa kojim se bore za prvo mjesto u Evropi, biti prepoznat u javnosti i zauzeti mjesto koje zaslužuje.

Dragan Maksimović

Pogledajte sve priče