Energetski efikasan vrtić ”Bambi” u Banjaluci od sada nudi bolje uslove boravka za 150 mališana

U Banjaluci potpisan ugovor vrijedan 1,5 miliona KM o realizaciji aktivnosti u vezi sa energetskom efikasnošću

July 23, 2018 -

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a i Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, potpisali su u Banjaluci ugovor vrijedan 1,5 miliona KM o realizaciji aktivnosti u vezi sa energetskom efikasnošću, racionalizacijom upravljanja energijom i smanjenjem emisija u zrak u Republici Srpskoj.

Ujedno, ozvaničen je i završetak radova na poboljšanju energetske efikasnosti u banjalučkom vrtiću “Bambi”, u koji je uloženo oko 130.000 KM. Sredstva za novu termo fasadu, stolariju i krov na vrtiću osigurali su Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a radove je realizovao UNDP.

Ceremoniji su prisustvovali Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, pomoćnik ministara za koordinaciju pojekata i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Miloš Jokić, pomoćnik  ministra  za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Svjetlana Radusin, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktorica J.U. Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović.

Ministar Đokić istakao je značaj aktivnosti koje se realizuju u okviru poboljšanja energetske efikasnosti u Republici Srpskoj, sa ciljem zaštite životne sredine i uštede utroška energije.

Samo na ovom objektu biće oko 50 posto uštede energije, što jasno govori da će se postići mnogo funkcionalnije korištenje ovog objekta“, istakao je Đokić.

Direktor Todorović je naveo da Vlada Republike Srpske za sufinansiranje projekta za povećanje energetske efikasnosti godišnje izdvaja oko 500.000 KM, dok se u raznim aktivnostima u okviru projekta uloži oko dva miliona KM. Naglasio je značaj projekta, jer je neophodno “utopliti” objekte, naročito one u kojima borave osjetljive kategorije stanovništva, kao što su zdravstvene i obrazovne ustanove.

Khoshmukhamedov je istakao da je i sa poslovne strane opravdano ulagati u mjere i mehanizme za energetsku efikasnost, jer se svaka uložena marka vrlo brzo vraća.

Od danas će oko 150 djece imati bolje uslove za boravak u vrtiću `Bambi`. Prosječna temperatura u prostorijama ove ustanove zimi je iznosila 17 stepeni Celzijusovih, a sada će biti oko 22 stepena“, naveo je Khoshmukhamedov.

On je dodao da UNDP ima odličnu saradnju sa Fondom, te izrazio nadu da će tako i ostati.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dobija bolje uslove za rad, kao i nove kapacitete za smještaj djece. On je dodao da je grad izuzetno fokusiran na školsko i predškolsko obrazovanje, te da je planirano da se ove godine radi na 19 osnovnih i srednjih škola u Banjaluci, ali i da su u toku radovi na tri nova vrtića.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović, izrazila je zadovoljstvo što je završen projekat koji će djeci obezbijediti normalne uslove za boravak i rad u vrtiću “Bambi”, te zahvalila svim učesnicima u realizaciji aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti.