U Maglaju postavljena savremena, energetski efikasna i ekološki prihvatljiva LED rasvjeta

Otkrivanjem posvetne ploče obilježen završetak radova modernizacije javne rasvjete u Maglaju

July 23, 2018 -

Ambasador Švedske u BiH, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a, načelnik opštine Maglaj i predstavnica Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH otkrivanjem posvetne ploče obilježili su završetak radova modernizacije javne rasvjete u Maglaju.

Postavljanje savremene, energetski efikasne i ekološki prihvatljive LED rasvjete izvedeno je po prvi put u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj. Vlada Švedske, Opština Maglaj i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH izdvojili su 180.000 KM za ovaj projekat, a radove je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg je naglasio da je izuzetno ponosan na ovaj projekat. “Kroz mjere energetske efikasnosti zaista možemo smanjiti potrošnju električne energije. Ovaj projekat ne predstavlja trošak, nego profitablinu investiciju. Energetska efikasnost također predstavlja korist za okoliš i za građane”, navodi Hagelberg.

U ovoj fazi pokriveno je područje grada, Starog grada, dio Omerdinog Polja i Bijele Ploče, te uže područje Novog Šehera.

“Ulična rasvjeta je izuzetno važan projekat za opštinu Maglaj. Pored uštede na utrošku električne energije, imaćemo i značajnu uštedu na održavanju sistema javne rasvjete. Taj novac ćemo preusmjeriti na dijelove opštine gdje trenutno nema ulične rasvjete i gdje se ona treba modernizovati”, istakao je načelnik Mirsad Mahmutagić.

Kroz projekat je postavljeno 705 LED rasvjetnih tijela. Novim sistemom ulične rasvjete pokrivena je polovina opštine.

“U protekla tri mjeseca opština Maglaj je uštedjela oko 9.000 KM u odnosu na isti period prošle godine. Dodatno, životni vijek ovakvih sistema rasvjete je u prosjeku 15 do 20 godina. Ekonomske prednosti ovog projekta su zaista velike”, istakao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

Modernizacija javne rasvjete će doprinijeti smanjenju javnih troškova, zaštiti okoliša te većoj sigurnosti stanovnika.

Svečanoj ceremoniji prisustvovala je i Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i kontakt osoba za Zeleni klimatski fond za Bosnu i Hercegovinu. Golić je ovom prilikom rekla da je, zahvaljujući saradnji Ministarstva i UNDP-a, Bosna i Hercegovina prva i za sada jedina u Evropi dobila veliku donaciju od Zelenog klimatskog fonda od 17,3 miliona dolara za projekte u oblasti energetske efikasnosti.

Pojekat Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata, kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva, što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Projekat implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, opštinama i drugim partnerima.