Načini pametne upotrebe energije u domaćinstvu predstavljeni građanima Zenice

October 6, 2018 -

Fosilni energetski resursi, kakvi se najčešće koriste u Bosni i Hercegovini i njihova eksploatacija, predstavljaju problem za očuvanje okoliša za buduće generacije. Održivost energetskog bilansa cijele planete zavisi i od ponašanja stanovnika. Potrebno je mijenjati navike i svijest o korištenju i potrošnji energije, jer energija nam je potrebna u svakom segmentu života.

Racionalnom i efikasnom potrošnjom energije u domaćinstvu smanjujemo i utrošak energije. Na taj način se dodatno ostvaruju i finansijske uštede, osigurava ugodniji komfor stanovanja, te doprinosi zaštiti okoliša.

Kako bi se građani upoznali sa efikasnim načinima upotrebe energije u domaćinstvu, u okviru GED projekta (Zeleni ekonomski razvoj) koji finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Zenici je organizovan edukativni događaj sa ciljem promocije važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu.

Posjetioci su imali priliku vidjeti izloženu maketu energetski efikasne kuće, sa mjerama koje mogu primijeniti u domaćinstvu, a koje doprinose manjem korištenju energije, finansijskim uštedama i štite okoliš. Također su im predstavljeni materijali sa savjetima o pametnoj upotrebi energije, a koji su dostupni i na sljedećem linku.

Prijatno sam iznenađena organizacijom ovakvog edukativnog događa u Zenici. Smatram da moji sugrađani nisu dovoljno osviješteni kada je riječ o potrošnji energije i da će im ovi savjeti dobro doći. Često svoje komšije upozoravam da racionalnije koriste električnu energiju te da gase vanjsku rasvjetu u dvorištu, jer nema potrebe da gori po danu,” izjavila je posjetiteljka Asja Hanumić.

Stručnjak iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite okoliša je odgovarao na pitanja posjetilaca i davao savjete o mjerama koje mogu primijeniti u svom domaćinstvu.

Raduje nas veliki odaziv građana na edukativne događaje koje organizujemo širom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način možemo upoznati građane koje mjere mogu primijeniti u svom domaćinstvu, dati im praktične savjete o pametnoj upotrebi energije i kako mogu ostvariti značajne uštede u svom kućnom budžetu,” izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

UNDP realizuje GED projekt u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima. Projekt doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Nakon Zenice, edukativni događaji bit će održani i u Širokom Brijegu, Banjoj Luci, Doboju i Trebinju.