Ostvarite značajne uštede pažljivim odabirom energetski efikasnih kućanskih uređaja

October 11, 2018 -

Energetski efikasni kućanski uređaji troše manje energije i samim time doprinose finansijskim uštedama u domaćinstvu. Međutim, kako znati koji je uređaj energetski efikasan? Veoma jednostavno. Prilikom nabavke kućanskih uređaja potrebno je obratiti pažnju na oznake koje se nalaze na njima. Riječ je o oznakama koje su potvrda energetske efikasnosti kućanskog uređaja, a dijele se na sedam razreda. Najniža klasa uređaja nosi oznaku D, dok uređaj sa najvišom klasom efikasnosti ima oznaku A+++. Oznake se razlikuju i po boji, tako da je najviša klasa uvijek zelena, a najniža crvena.

Ukoliko pratite ove oznake, uvijek ćete biti u mogućnosti da napravite dobar izbor pri kupovini uređaja, koji vam donose manju potrošnju energije. Manje potrošene električne energije znači i manji račun. Posmatrajući tako, kupovina energetski efikasnog uređaja se dugoročno isplati.

Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A+++ troše i do 80% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Jedan od primjera je korištenje veš mašine, koji pokazuje da se za jedno pranje veša u mašini klase A ++ potroši 3,45 kWh, dok se za isto takvo pranje u mašini klase C potroši 6 kWh. Upotrebom uređaja viših energetskih razreda, osim što se troši manje električne energije, troši se i manje drugih resursa, na primjer vode. U totalu, uštede u navedenom slučaju se kreću oko 140 KM godišnje.

Šta još dodatno možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju energije?

Pri kupovini klima uređaja obratite pažnju na faktor hlađenja ili grijanja (označen sa COP ili EER) koji se uglavnom kreće u granicama 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski efikasniji. Na primjer, ako klima uređaj stvara 5 kW energije za grijanje i hlađenje prostora iz 1 kW ulazne električne energije, njegov COP ili EER iznosi 5.

Energiju možete uštedjeti i prilikom kuhanja, tako što ćete smanjiti snagu grijaće ploče na najnižu potrebnu nakon ključanja. Sa većom snagom nećete postići da vaša hrana bude brže kuhana, nego samo da voda brže ispari. Nakon korištenja, isključite električne uređaje, jer i u stand by modu troše električnu energiju.

Elvis Hadžikadić, menadžer projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansira Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske navodi da pored kupovine i upotrebe energetski efikasnih uređaja u kući ili stanu poželjno je realizovati i druge mjere energetske efikasnosti kako bi finansijske uštede za domaćinstvo bile značajnije.

Neke od mjera energetske efikasnosti su termoizolacija vanjskih zidova, stropova, krova, ugradnja energetski efikasnih prozora i vrata, zaptivanje prozora i vrata, instalacija kotlova i peći na pelet, ugradnja toplotne pumpe, postavka solarnih kolektora za pripremu tople sanitarne vode, ugradnja spremnika tople vode, postavka solarnih PV modula, ugradnja termostatskih ventila, itd.

Obično se primjenjuje više mjera odjednom kako bi se maksimizirale uštede. Koja kombinacija mjera će se primijeniti zavisi od raspoloživih sredstava i početnog stanja u kojem se pojedini elementi nalaze.

Primjenom ovih savjeta, osim što štedite energiju, osjećat ćete se ugodno u svom domu te doprinijeti smanjenju zagađenja okoliša.