Noć istraživača: Profesor Atom oduševio posjetioce najzabavnije noći nauke i istraživačkog rada u Sarajevu

September 28, 2018 -

Šta je u svojoj tajnoj laboratoriji ove godine pripremio profesor Atom, vidjeli su svi oni koji su posjetili najzabavniju noć nauke i istraživačkog rada Evrope pod nazivom „Noć istraživača”, u petak 28.09.2018. u Historijskom muzeju BiH, u Sarajevu u periodu od 17:00 do 21:00 sati.

Mladi zaljubljenici u nauku koji su se družili sa profesorom Atomom, imali su priliku zakoračiti u virtualni svijet i na jedan sasvim drugačiji način saznati više o energetskoj efikasnosti, pokazati svoje znanje, te otkriti nove načine uštede energije u svakodnevnom životu i osvojiti super nagrade.

Ali to nije sve. Svi posjetioci imali su priliku vidjeti izloženu maketu energetski efikasne kuće, sa mjerama koje mogu primijeniti u domaćinstvu, a koje doprinose manjem korištenju energije, finansijskim uštedama i štite okoliš.

Edukativni i zabavni događaji kao što je ovaj, organizuje se u okviru GED projekta (Zeleni ekonomski razvoj) koji finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), sa ciljem promocije i povećanja svijesti javnosti o važnosti energetske efikasnosti.

Samo zajedničkim djelovanjem možemo osigurati svjetliju, zdraviju i sigurniju budućnost svih nas, kao i novih generacija.