Proglašeni pobjednici takmičenja „Lajk za naučnu ekipu”

December 26, 2018 -

11.12.2018. godine je u Pozorištu mladih u Sarajevu održana prezentacija radova finalista školskog takmičenja „Lajk za naučnu ekipu”, ogranizovanog u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. 26 školskih ekipa iz cijele BiH prijavilo je svoje naučne radove iz energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a stručni žiri je odabrao 7 finalista.

 

Superfinalisti su stigli iz Banjaluke, Teočaka, Bihaća, Ključa, Mostara i Sarajeva, a kao najbolji u kategoriji osnovnih škola proglašen je projekat “Pametno osvjetljenje” učenika Osnovne škole Petar Petrović Njegoš iz Banjaluke, dok je u kategoriji srednjih škola kao najbolji proglašen projekat “Pametna rasvjeta” koji su za ovo takmičenje pripremili učenici Srednje elektrotehničke škole Sarajevo.

 

“Mi smo u okviru našeg projekta osmislili pametno osvjetljenje koje bi se moglo koristiti u školama, a za cilj ima racionalnu upotrebu svjetla u prostorijama, jer funkcioniše tako da su osvijetljeni samo dijelovi prostorije koji se trenutno koriste. Ova nagrada nam je velika motivacija za budućnost, a takmičenje nam je pokazalo da se isplati biti energetski efikasan.”- izjavio je Mirko Keča, vođa pobjedničkog tima mladih naučnika iz Banjaluke.

 

Svojim energetski efikasnim projektima učenici su pokazali pametna rješenja i ideje za efikasniju upotrebu energije i zaštitu okoliša, te tako opravdano zaslužili nagrade za sve članove svoje ekipe, kao i za školu iz koje dolaze.

 

Nagrade pobjedničkim ekipama uručio je Emil Johansson, drugi sekretar Ambasade Kraljevine Švedske u BiH. Ističući zadovoljstvo brojem i kvalitetom primljenih projekata, dodao je:

“Baš kao i učenici koji su ovdje danas, tako je i Švedska posvećena zaštiti okoliša, ali i nauci. Jučer je u Štokholmu dodijeljena Nobelova nagrada za 12 novih laureata koje je nekad davno, kao i ova djecu, inspirisao neko dok su bili u školskim klupama. Nadam se da ćemo u budućnosti na dodjeli ove prestižne nagrade ugostiti i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine.”

 

Takmičenje „Lajk za naučnu ekipu” samo je jedna od brojnih aktivnosti projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, koji ima za cilj da javnosti, prvenstveno mladima, ukaže na značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

 

“Kad su u pitanju aktivnosti na projektu Zeleni ekonomski razvoj i sama promocija energetske efikasnosti, moram naglasiti da smo izuzetno ponosni na godinu koja je iza nas, a koja evo završava na najbolji mogući način. Ovi mladi ljudi pokazatelj su smjera u kojem i mi želimo da se kreće naša država. Ulaganjem u edukaciju i razvoj inovativnih projekata koji za cilj imaju povećanje energetske efikasnosti društva u cjelini, vidimo da tako ulažemo u sigurnu i zdravu budućnost.”- izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

 

Projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju okoliša.

 

GED projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.