Smanjite potrošnju energije, uštedite novac i štitite okoliš

October 17, 2018 -

Krenuli ste na posao i tek što ste izašli iz dnevnog boravka čujete glas voditelja: “Dobro jutro, vi gledate jutarnji program…”. Na trenutak zastajete i razmišljate da li da se vratite i ugasite TV. Odustajete i izlazite kako biste na vrijeme stigli na posao.

Poznat vam je ovaj scenarij? Sigurno jeste, baš kao i onaj u kojem se pitate odakle toliki iznos mjesečnog računa za električnu energiju. Ukoliko razmišljate da li je moguće da smanjite račun za električnu energiju i uštedite novac, a da se pri tome ne morate odreći komfora, odgovor je veoma jednostavan. Moguće je – pametnom upotrebom energije.

Niz faktora utiče na potrošnju energije u domaćinstvu. Neki od njih su: vrsta objekta, godina izgradnje, materijal gradnje, (ne) postojanje toplotne izolacije, vrsta i starost prozora, lokacija, klimatski uslovi, ali i broj električnih uređaja u prostorijama, njihova efikasnost, te svakako i navike ukućana.

Šta možete uraditi da smanjite potrošnju i mjesečne račune?

Možete razmisliti o mjerama energetske efikasnosti koje možete primijeniti u domaćinstvu, a koje doprinose manjoj potrošnji energije, finansijskim uštedama i očuvanju okoliša.

Pored malih trikova – poput gašenja svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, upotrebe štednih sijalica uz koje možete smanjiti potrošnju energije i do osam puta, gašenja kućanskih aparata koje ne koristite, možete smanjiti temperaturu u prostorijama u kojima boravite za samo 1 °C, te uštediti približno pet posto energije za grijanje.

Adekvatnom toplotnom izolacijom zidova možete ostvariti finansijske uštede i do 30 posto, a ujedno ćete imati stalnu temperaturu i uživati u ugodnosti doma i zimi i ljeti. Prostorije treba provjetravati tako što ćete maksimalno otvoriti prozore i napraviti propuh. Vazduh će se brzo izmijeniti i pri tome neće doći do osjetnog hlađenja zidova. Pravilnim provjetravanjem prostorije možete uštediti oko 10 posto troškova za energente.

Možda niste znali da stan koji ima stare drvene prozore gubi oko 1/3 toplote? Ugradnjom energetski efikasnih otvora smanjuju se gubici toplote, a uštediti možete i do 200 KM godišnje. Ove, i druge praktične savjete možete pronaći na web stranici GED projekta (Zeleni ekonomski razvoj) – www.ged.ba.

Potrebno je vremena da se životne navike promjene, ali ukoliko već danas počnete primjenjivati savjete o smanjenju potrošnje energije, finansijske uštede će biti vidljive već naredni mjesec“ naveo je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta te dodao da su ovo samo neki od primjera, koji osim što donose manje mjesečne račune u isto vrijeme doprinose ugodnijem i zdravijem okruženju.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa partnerima na svim nivoima vlasti realizuje mjere energetske efikasnosti u javnom sektoru.

Do sada je kroz GED projekt utopljeno 137 vrtića, škola, zdravstvenih i drugih objekata u Bosni i Hercegovini, što je doprinijelo kreiranju 1.700 radnih mjesta, godišnjim uštedama u javnim budžetima od preko 4 miliona KM i smanjenim emisijama CO2 za 11.300 tona na godišnjem nivou.