Višestruke ekonomske, društvene i okolišne koristi se ostvaruju primjenom mjera energetske efikasnosti na vrtiću “Pinokio”u Zenici

October 19, 2018 -

Danas je u zeničkom vrtiću “Pinokio” održana ceremonija povodom završetka radova poboljšanja energetske efikasnosti ovog vrtića.

Grad Zenica, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH osigurali su sredstva u iznosu od 302,000.00 KM za primjenu mjera energetske efikasnosti na vrtiću, a radove je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Utopljavanje vrtića realizovano je u okviru UNDP-vog projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), a primijenjene su mjere energetske efikasnosti i to postavljanje termo fasade, zamjena vanjske stolarije, sanacija i termoizolacija krova, kao i unaprjeđenje sistema zagrijavanja

Ceremoniji su prisustvovali Nj.E. Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica te mališani i njihove vaspitačice.

Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, je naveo je da mu je zadovoljstvo što su mogli podržati projekat utopljavanja vrtića Pinokio čime će se poboljšati uslovi za mališane koji borave u ovom vrtiću.

Zgrade javnih institucija u BiH troše gotovo tri puta više energije od prosjeka Evropske unije. Na tome se mora raditi da se to promijeni. Ovaj projekat se može posmatrati kao jedno profitabilno ulaganje na korist djece, ali i kao i projekat koji doprinosi kvalitetnijem zraka u BiH, istakao je ambasador Hagelberg.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP -a, je naglasio da osim što se ovim projektima unapređuju uslovi za boravak djece u vrtićima, doprinosi se i uštedi energije, samim tim i uštedi novca koji se izdvaja za energiju a koji se može preusmjeriti na druge projekte.

Utopljavanjem vrtića “Pinokio” poboljšani su uslovi boravka za 150 djece i 24 zaposlenika. Grad Zenica, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH osigurali su sredstva u za primjenu mjera energetske efikasnosti na vrtiću, a radove je realizovao UNPD u sklopu GED projekta.

“Zahvaljujem se našim prijateljima, Vladi Kraljevine Švedske na čelu sa ambsadorom, Nj.E. Hagelbergom i predstavnicima UNDP-a. Ovo je drugi vrtić u našem gradu sa najsavremenijom termoizolacijom i sigurni smo da ćemo sa ovom pozitivnom praksom nastaviti i u ostalim vrtićima. Želja Gradske uprave i mene kao gradonačelnika je da svi građani, a posebno naši najmlađi imaju kvalitetne uslove za život. “, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica je ovom prilikom navela “Ovo je za nas danas praznik. Djeca grada Zenice dobila su još jedan vrtić koji je moderan i spreman za prihvat djece. Što se tiče vrtića, naše Javne ustanove, ovo je drugi vrtić koji je ušao u projekat Zelenog ekonomskog razvoja i jako smo sretni zbog toga. Uštede koje smo napravili u vrtiću “Dunja”, bile su osnova za sve radove koji su urađeni na vrtiću “Pinokio”.

Na kraju svečanosti djeca iz vrtića i njihove vaspitačice, prigodnim su programom zahvalili na realizaciji projekta.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

GED projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Green Economic Development: Energy-efficient retrofit of the ‘Pinokio’ Kindergarten in Zenica