Studija stanja energijske efikasnosti objekata u Kantonu Sarajevo koje koriste osobe u stanju socijalne potrebe treba biti pripremljena

March 11, 2020 -

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović potpisali su Amandman sporazuma o podjeli troškova na projektu „Zeleni ekonomski razvoj“, u svrhu izrade Studije stanja energijske efikasnosti objekata u Kantonu Sarajevo koje koriste osobe u stanju socijalne potrebe. Izradu Studije, u iznosu od 210.000 KM, finansirat će Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Vlada Švedske u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira UNDP.

 

Kako je navedeno, studija je neophodna pretpostavka za realizaciju projekta utopljavanja navednih objekata. Studijom će biti obuvaćeni podaci o trenutnom stanju domaćinstava sa aspekta građevinskih karakteristika, sistema grijanja, hlađenja,  ventilacije i rasvjete, potrošnji energije za grijanje i rasvjetu; moguće mjere za poboljšanje energijske efikasnosti  i uštedu energije, te finansijski troškovi vezani za energente koji se koriste za grijanje i rasvjetu, ekonomski indikatori za predložene mjere energijske efikasnosti za svako analizirano domaćinstvo, emisije CO2, čvrstih čestica, SO2 itd.

“Radi se o projektu, čiji je konačni cilj  energijska sanacija objekata koje koriste navedena kategorija naših sugrađana a koji ujedno ostvaruju i pravo na subvencioniranje troškova grijanja od strane Kantona Sarajevo.  Namjera je da se kroz energijsku sanaciju objekata smanji potrošnja grijanja, obezbijedi korištenje čistih energenata, a ušteđena sredstva u budžetu reinvestiraju u druge namjene. U realizaciji projekta direktno učestvuje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, koje je pripremilo podatke vezano za domaćinstva, koja ostvaruju finansijsku podršku za grijanje u Kantonu Sarajevo, a radi se o 1.331 domaćinstva”, naveo je ministar Filipović.

„Do sada smo kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj, koji finansira Vlada Švedske, radili na povećanju energetske efikasnosti javnih zgrada, a sada započinjemo sa novim aktivnostima. Na osnovu rezultata ove studije utvrdiće se naredni koraci a kako bi se unaprijedio komfor i omogućili zdraviji uslovi boravka u ovim domaćinstvima“,  istakao je Khoshmukhamedov zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.  Primjenom mjera energetske efikasnosti ujedno smanjuju se emisije CO2, ali pruža se i mogućnost za djelovanje u poslovnom smislu u kontekstu reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Potpisivanju je  prisustvovao i ministar rada, socijalne, politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija.