Topla zima za Bambi mališane

March 11, 2020 -

ČOVJEČANSTVO DUGUJE DJETETU SVE NAJBOLJE ŠTO MOŽE DATI.

Deklaracija o pravima djeteta

 

Vrtić Bambi, smješten u naselju Nova Varoš u Banja Luci, ove godine je proslavio svoj 42 rođendan. Do prošle godine, vrtić je bio u vrlo lošem stanju. Objekat je bio pothlađen, stolarija stara, fasada trošna. Sa dolaskom hladnijih dana, često je bilo nemoguće zagrijati prostorije.

 

Dušica Savić, mama dječaka Grigora, najbolje zna kakva je situacija bila unazad nekoliko godina, jer je i njen stariji sin Vasil, sada osmogodišnjak, išao u ovaj vrtić.

„Prije smo utopljavali dijete dodatnim prslucima koji su nam morali uvijek biti tu spremni i pri ruci. Pojedinim danima djeca su bila non-stop u jaknama. Pitate se zašto? Bili su strašni problemi sa grijanjem. Ustvari uopšte ga nije bilo“,navodi Dušica.

Pod je ranije bio izuzetno hladan kao i cjelokupan prostor vrtića. Zimi je razlika temperature vani i unutra bila neprimjetna. Toplota se nije zadržavala u samom objektu, a krov je bio u lošem stanju.

Dušica ističe da su Nataša, Minja i sve divne tete bile jedini razlog ostanka u ovom vrtiću i dodaje „jednostavno pristali smo na kompromis i ‘žmirili na jedno oko’“.

 

 

Od godine gradnje pa do 2018. na objektu se ništa mijenjalo, samo je dodatno propadao. Vaspitačica, Micka Gvozdenac, Minja kako je vole zvati mališani, kaže da su na razne načine pokušavale zagrijati prostorije.

Direktorica Jelena Kurtinović navodi kako je bilo jako teško provoditi program predškolskog obrazovanja. Vaspitačice više nisu znale na koji način držati nastavu.

„Čim bi ušli u kasnu jesen postajalo je zaista teško. Zadnje dvije godine bile su vjerovatno najizazovnije za nas. Temperatura u objektu je iznosila između 16 i 17 stepeni. Vani i unutra je bilo skoro isto. Stolarija je bila trula, nije se mogla zatvoriti, ekserima smo je zakucavali.“

 

Zbog loših uslova boravka za djecu, Bambi je bio jedan od odabranih javnih objekata u Banja Luci za realizaciju mjera energetske efikasnosti. U toku 2018. godine vrtić je dobio novu termofasadu, prozori su zamijenjeni i krov je obnovljen.

Ove jeseni situacija je drugačija, sa dolaskom hladnijih dana, Bambi je šareno carstvo i topao dom za 150 mališana.

Sa osmijehom na licu mama Dušica priča „Sad je to sve uređeno. Jutarnje raspremanje je sada druga priča. Lagane pape i udobna, laganija odjeća su sve što mu treba. Sretna sam što Grigor uživa. Svakog jutra trči u zagrljaj tetama i kući se vraća srećan. Ljubav je to od prvog dana. Potpuno rasterećena i opuštena odlazim na posao.“

I vaspitačicama je sada lakše raditi i u potpunosti su posvećene radu sa mališanima, Vesna Kulić navodi „Radni dan započinjemo uz obavezan razgovor, pozdrave, dobrodošlicu. Prijem je najbitniji, da to bude osmijeh, vedro, da ostavi utisak i na roditelja, jer ostavlja ono što mu je najvrednije. Onda krenemo sa okupljanjem mališana i kreće naš dan. Idu prve aktivnosti, pjesme, priče. Mi smo jedna porodica.“

Direktorica Jelena kaže da sada u punom kapacitetu koriste prostorije vrtića i šta god požele imaju mogućnost za realizaciju „I hol smo prenamijenili u prostor gdje sada djeca slikaju, slušaju muziku, tu njihova kreativna strana dolazi do izražaja. Možemo da se posvetimo i naprednijim vidovima pedagoške prakse“.

Tople i ugodne prostorije su jednako važne, kako za djecu, tako i za vaspitače ističe vaspitačica Minja i nastavlja „Djeca većinu vremena provode igrajući se, a sve to najviše vole raditi sjedeći na podu. Sada bez brige ih puštamo da tako provode vrijeme“. 

Sada se djeca, vaspitačice, direktorica Jelena raduju svakom trenutku provedenom u ugrijanom Bambi carstvu.

Energetska obnova vrtića je završena 2018. godine, kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj (GED). Sredstva u iznosu od 112, 454 KM za novu termofasadu, zamjenu vanjske stolarije i krova na vrtiću osigurali su Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srspke, a radove je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Od 2014. godine UNDP implementira projekat Zeleni ekonomski razvoj, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, te drugim partnerima.

VOLIM IĆI U VRTIĆ JER JE ZABAVNO.NAJVIŠE SE IGRAMO KOCKICAMA I AUTIĆIMA, IAKO NEKAD IGRAMO I ŽMURKE.

FILIP VUČANOVIĆ, PETOGODIŠNJAK

SVIĐA MI SE NAŠA VELIKA TOPLA UČIONICA. OVO JE MOJA NAJDRAŽA IGRAČKA. IMAM IH JOŠ.

OLGA VUKOVIĆ, PETOGODIŠNJAKINJA