Ne dozvolite da vas nedostatak znanja o grijanju skupo košta

December 13, 2019 -

Zima je već uveliko tu, u mnogim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini ne postiže se termalni komfor, a izdaci na grijanje su veliki. Naizgled cijena zagrijavanja doma raste, a problem leži u neefikasnim sistemima grijanja i velikim toplotnim gubicima.

 


U mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, zima zna biti poprilično oštra. Zbog toga je jako važno da je sistem zagrijavanja domaćinstva efikasan. U isto vrijeme, taj sistem treba da bude odgovoran u kontekstu očuvanja životne sredine i efikasan u kontekstu uštede energije i novca. Balansiranje svega navedenog može se učiniti prilično kompleksnim, zbog toga eksperti koji rade na razvoju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH pružaju relevantne informacije namijenjene svakom domaćinstvu koje, uprkos svim naporima, i dalje bilježi gubitke mjerene u toploti i novčanicama. Primjena svih savjeta na jednom objektu i blaga promjena ponašanja koštat će vas samo malo utrošenog vremena, dok su dobri rezultati koji se postižu dugoročni. Krenimo redom.

Tradicionalni sistemi zagrijavanja

Ukoliko u domaćinstvu koristite tradicionalne sisteme zagrijavanja, kao što su to kamin ili peć na loženje, nekoliko praktičnih koraka bi moglo napraviti drastične razlike. Jedan od njih je osiguravanje neometanog odvoda zraka od izvora grijanja koji koristite. Pobrinite se da stručna osoba provjeri prohodnost dimnjaka na vašem objektu bar jednom godišnje, jer loša prohodnost doprinosi većoj potrošnji energije za grijanje. Također, pobrinite da su vrata i ostali otvori na kaminu i peći uvijek zatvoreni kad nisu u funkciji, kako bi se spriječio gubitak toplote. Ukoliko za loženje koristite drva, ona trebaju biti adekvatno pripremljena za upotrebu.

Temeljito očistite i osušite prostor u kojem skladištite drva i pripazite da su i drva suha, te da im ne prijeti naknadna vlaga, jer to otežava njihovo izgaranje. Ukoliko sada donosite odluku koji sistem zagrijavanja ugraditi, razmislite o kotlu na pelet i brojnim prednostima ovog energenta. Grijanje na pelet odlikuje visoka energetska efikasnost, komforan je vid grijanja, zahtjeva rijetko loženje i možete uštedjeti novac.

Centralno grijanje

Veliki je broj korisnika koji žive u stambenim zgradama i koriste centralno grijanje koje može biti neadekvatno za njihove potrebe. Premda ne možete utjecati na sam sistem grijanja u ovom slučaju, toplotni komfor možete postići drugim mjerama energetske efikasnosti. Provjerite stanje vaših prozora i vrata. Ponekad i najmanji zazor kroz koji osjetite strujanje zraka može napraviti veliku razliku. Ako zamijenite prozore energetski efikasnijim, vaš prostor za stanovanje zadržati mnogo više toplote koja do njega dođe putem velikog gradskog sistema. Pored toga, prozorima u zadržavanju toplote mnogo će pomoći i vanjske roletne, naročito u hladnim zimskim noćima. Roletne će spriječiti da ledeni vjetrovi imaju direktan dodir sa prozorima, te će na taj način biti onemogućeno snižavanje temperature u unutrašnjosti prostorije. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i do 10%.

Električni uređaji za zagrijavanje

Efikasnije zagrijavanje u domaćinstvima u kojima se koriste električni uređaji poput klime, ili bilo koje vrste „grijalice“, može se postići na nekoliko načina. Prije svega, pri kupovini ovih uređaja, potrebno je obratiti pažnju na faktor grijanja (označen sa COP ili EER), koji se uglavnom kreće od 2,5 do 4. Što je ovaj faktor veći, uređaj je energetski efikasniji. Pored toga, za veću energetsku efikasnost birajte uređaje koji su označeni oznakom A. Oni troše manje energije i dugoročno su isplativiji. Nakon što ste uspješno odabrali najbolji uređaj za vaše potrebe, sljedeća stvar na koju trebate paziti je njegovo održavanje. Loše održavanje je uzrok broj jedan neefikasnog rada uređaja, a samim tim i problema u zagrijavanju prostora, te je zbog toga od velikog značaja da uređaji budu redovno servisirani. Kako bi se smanjili dodatni gubici energije i novca, svaki put kad otvarate prozore radi provjetravanja, isključite sistem grijanja, kako se energija ne bi uzaludno trošila. I na kraju, ali jednako važno, ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1oC, možete uštediti približno 5% energije na godišnjem nivou.

Nisu samo prostorije u kojim boravite mjesto gdje možete povećati energetsku efikasnost vašeg domaćinstva. Praktična rješenja možete implementirati i u podrumu ili tavanu. U svakom slučaju, zanimanje za ova rješenja i kontinuirana edukacija je ono što će vam donijeti dugoročnu korist. Za taj slučaj, na raspolaganju vam uvijek stoje resursi na web stranici www.ged.ba ali i eksperti posvećeni ovom projektu.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.