Banjalučanima predstavljeni jednostavni načini unapređenja energetske efikasnosti

November 4, 2019 -

Banja Luka, 02.11.2019. – U Banja Luci je održan informativno-edukativni događaj, u okviru aktivnosti projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, s ciljem promovisanja i povećanja svijesti javnosti o važnosti energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine.

Kroz raznovrsne aktivnosti projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ doprinosi se uspostavi održivog sistema upravljanja energijom/energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata  i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih ušteda u druge svrhe.

Kako bi kreirali kvalitetniji i zdraviji dom, zainteresovani građani su imali priliku da na izloženom primjeru edukativne makete energetski efikasne kuće uče o energetskoj efikasnosti, te u razgovoru sa stručnjakinjom iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, Danijelom Kardaš, dobiju odgovore na pitanja iz te oblasti.

 Danijela Kardaš, građanima je ukazala na značaj energetske efikasnosti te dala praktične savjete o mjerama koje mogu primijeniti u svom domaćinstvu: „Energetska efikasnost je važna za svakog pojedinca, a ovakav projekat i slične aktivnosti doprinose produktivnijem i pametnijem korištenju energije i očuvanju životne sredine za buduće generacije. Sa minimalnim izmjenama svakodnevnih navika možete značajno umanjiti iznos mjesečnih računa, smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu , dok istovremeno kreirate ugodan i energetski efikasan dom. Štediti možemo svaki dan samo pametnijim odabirom uređaja tj. odabirom energetski efikasnijih uređaja. Savjetujem da prilikom kupovine uređaja uvijek obratite pažnju na oznaku energetskog razreda i težite slovnim oznakama A, pri kojima uređaji troše manje energije za jednako obavljanje istog rada. Pametno, a vrlo lako.“

Ukoliko želite saznati više o tome na koji način u svakodnevnom životu možete smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, dok  istovremeno kreirate ugodan, zdrav i energetski efikasan prostor doma ili radnog mjesta, posjetite web stranicu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“  www.ged.ba.

 Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a i Fondom za zaštitu okoliša FBiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.

Nakon Banja Luke, edukativni događaji bit će održani u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Zenici.