Energetski obnovljena zgrada Crvenog križa osigurava bolje uvjete boravka i rada

May 23, 2019 -

U Crvenom križu općine Orašje organizovan je prigodan program povodom okončanja radova poboljšanja energetske učinkovitosti ovog objekta. Tim povodom, učenici OŠ Orašje, volonteri i članovi sekcije Crvenog križa izveli su pokaznu vježbu pružanja prve pomoći nakon požara sa više unesrećenih osoba i pokazali vrhunsku obučenost.

Ceremoniji su prisustvovali Marie Bergström, šefica Švedske razvojne agencije, Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske, Stanko Vincetić, načelnik Općine Orašje, Ružica Mikić, predsjednica Crvenog križa općine Orašje i Elvis Hadžikadić, menadžer projekta UNDP-a Zeleni ekonomski razvoj.

Marie Bergström, šefica Švedske razvojne agencije navela je da je ovo njena prva posjeta Orašju, i da joj je izuzetno drago da ima priliku upoznati se sa aktivnostima Crvenog križa. „Za Švedsku vladu zaštita okoliša je jedan od najvažnijih prioriteta. Kroz energetsku učinkovitost unapređuje se unutrašnjost zgrade, vanjski izgled objekta, a ostvaruju se i uštede. Naš zajednički rad sa UNDP-om je jako važan za Bosnu i Hercegovinu u smislu unapređenja okoliša“ ističe Bergström.

Ružica Mikić, predsjednica Crvenog križa općine Orašje zahvalila se financijerima Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, Vladi Švedske i Općini Orašje za izdvojena sredstava za energetsku obnovu zgrade, te UNDP-u na realizaciji radova. U Crvenom križu općine Orašje angažovano je 57 osoba.

Za novu termo fasadu, sanacije i termoizolaciju krova, te zamjenu dijela vanjske stolarije financijeri su izdvojili 72.000 KM.  Ovom prilikom uposlenici socijalnog poduzeća INkluziV, koje je osnovano od strane Crvenog križa općine Orašje, predstavili su svoje aktivnosti. Osnovni cilj osnivanja INkluziV-a jeste zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske je naglasio „Vjerujem da se svi sjećamo prije pet godina kada je Crveni križ općine Orašje dao veliki doprinos u saniranju posljedica nepogoda. Od tada smo krenuli sa namjerom da ga ojačamo da za slične naredne situacije bude spreman.  Mi ćemo također dati podršku njihovim projektima u dijelu kućne njege i pomoći starijim osobama u kući.“

Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić izrazio je zadovoljstvo  povodom rekonstruiranja zgrade Crvenog križa. „Crveni križ jeste nevladina organizacija, međutim jako je značajna za život i socijalnu politiku na ovom prostoru. Crveni križ nas upotpunjuje na terenu, i na području općine Orašje radi jako dobar posao od poplava do danas. Zbog značaja Crvenog križa u ovaj projekt energetske obnove uključila se i Općina Orašje“ ističe načelnik Vincetić. Ujedno zahvalio se Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i  Vladi Švedske, te UNDP-u kao implementatoru radova.

UNDP je skupa sa svojim partnerima do sada rekonstruirao više od 140 javnih objekata širom BiH, ostvareno je više od 4 milijuna KM uštede u proračunima i poboljšani su uvjeti rada i boravka za oko 110.000 korisnika. –Drago nam je da smo bili dio jako lijepe priče, u kojoj je općina Orašje uspjela uposliti 57 osoba sa socijalnom potrebom i invalida, a mi smo pomogli kroz obnovljeni objekt koji će im pružiti bolje uvjete rada, istaknuo je projektni menadžer UNDP-a Elvis Hadžikadić.

Nakon realizovane pokazne vježbe spašavanja Bergstrom je poručila „Kao mladi ljudi pokazali ste da znate brinuti o društvu i svojim ljudima unutar zajednice koja može biti ponosna na vas. Nastavite raditi, učite nove stvari i osigurat će te sebi dobru budućnost“

O projektu:

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj” doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Od 2013. godine, realizovane mjere energetske efikasnosti na preko 140 javnih objekata doprinijele su:

  • Ostvarene su uštede u javnim budžetima preko 4.000.000 KM 
  • Kreiranju preko 1.700 zelenih poslova
  • Smanjenju potrošnje energije i ostvarenim uštedama od preko 50%
  • Smanjenju CO2 ekvivalentne emisije za oko 10.000 tona godišnje
  • Poboljšanju uslova rada i boravka za 110.000 korisnika

GED projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.