Šest miliona KM za povećanje energijske efikasnosti 24 javne ustanove u Kantonu Sarajevo

June 16, 2019 -

Sporazum o povećanju energijske efikasnosti 24 javne ustanove na području Kantona Sarajevo potpisali su Marie Bergström šefica Odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH i Damir Filipović, ministar prostornog prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Sredstva za utopljavanje objekata ukupne vrijednosti šest miliona KM osigurali su Vlada Švedske, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, općina Stari Grad Sarajevo, Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo, Hadžići i Ilidža te Arhitektonski fakultet Sarajevo i Elektrotehnička škola za energetiku. Implementator radova je UNDP u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj.

Potpisivanju su prisustvovali načelnici općina kao i direktori i predstavnici institucija na kojima će se vršiti radovi.

Okoliš i klima čine jedan od dva najvažnija prioriteta Vlade Švedske. Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kako je Vlada Kantona Sarajevo zainteresirana i posvećena tome da Sarajevo učini čišćim i ugodnijim za ljude. U komfornijim zatvorenim i otvorenim okruženjima, djeca, profesori, ljekari i posjetitelji će biti produktivniji, fokusiraniji i motiviraniji. Više mjera energetske efikasnosti u zgradama će doprinijeti boljem kvalitetu zraka u Sarajevu i uopšte čistijem okolišu,” rekla je Marie Bergström, šefica Odjela za saradnju Ambasade Švedske u BiH.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je da je projekt energetske efikasnosti od velikog značaja za Sarajevo prevashodno zbog smanjenja zagađenja zraka.

Sistemski pristup energetskoj efikasnosti i upravljanju energijom u javnom sektoru će također pomoći Bosni i Hercegovini da upotpuni sve obaveze prema Ugovoru Energetske zajednice ali i obezbijedi višestruke finansijske, okolišne i socijalne koristi”, naglasio je Khoshmukhamedov.

Novina u odnosu na prethodne sporazume je što smo kroz ovaj projekt prvi put krenuli sa energetskom sanacijom srednjih škola i fakulteta. Uz utopljavanje svih 24 objekta, planirani su i zamjena dotrajale i energetski neefikasne vanjske stolarije, radovi na kotlovnicama i grijnim tijelima, termoizolacija vanjskih zidova i krovova objekata kao i njihovo priključenje na sistem daljinskog grijanja”, naveo je ministar Filipović.

Dodao je da je cilj ovog projekta smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova za potrošnju energije, te ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za korisnike ustanova.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj” (GED) doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Od 2013. godine, realizovane mjere energetske efikasnosti na preko 140 javnih objekata doprinijele su:

  • Ostvarene su uštede u javnim budžetima preko 4.000.000 KM 
  • Kreiranju preko 1.700 zelenih poslova
  • Smanjenju potrošnje energije i ostvarenim uštedama od preko 50%
  • Smanjenju CO2 ekvivalentne emisije za oko 10.000 tona godišnje
  • Poboljšanju uslova rada i boravka za 110.000 korisnika

GED projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.