Utopljavanjem škole u Vitkovićima do čistijeg okoliša

April 12, 2019 -

U Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” u Vitkovićima prigodnim programom obilježen je završetak radova na energetskoj obnovi ove javne ustanove. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH izdvojili su 260,000 KM kako bi se unaprijedili uslovi boravka 210 učenika i uposlenika.

Elma Hamzić, direktorica Osnovne škole istakla je da se ulaganje u obrazovanje kroz ovaj vid investicija dugoročno isplatiti. „Pored stvaranja boljih uslova rada, važna je i poruka koja se šalje djeci, a to je da nam je stalo da imaju što bolji komfor kao i da vode računa o potrošnji energije kako bismo očuvali okoliš za naredne generacije“ navodi Hamzić.

Na školi i fiskulturnoj sali postavljena je nova termo fasada i termoizolacija krova, te zamijenjena vanjska stolarija. Radovi su realizovani u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Emir Oković, premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahvalio se partnerima Vladi Švedske, Fondu za zaštitu okoliša FBiH i UNDP-u, te istakao da od 10 utopljenih javnih objekata u Goraždu, ovo je treća školska ustanova obnovljena u sklopu GED projekta.

„Okoliš je jedna od ključnih oblasti za Švedsku. GED projekt koji ima u fokusu poboljšanje energetske efikasnosti javnog sektora je jako koristan kako za okoliš tako i za učenike, a ujedno ostvaruju se velike uštede u općinskom i kantonalnom budžetu“ navodi Marie Bergström, šefica Švedske razvojne agencije.

Švedska će nastaviti i dalje realizovati projekte koji doprinose očuvanju okoliša i približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sukhrob Khoshmukhamedov, v.d. rezidentni predstavnik UNDP podcrtao je da će energetskom obnovom ove škole biti osigurani bolji uslovi rada učenika i uposlenika. Ujedno osiguraće se finansijske uštede u iznosu od 30 do 50 odsto za troškove energije.“

Više fotografija sa ceremonije možete pronaći na linku http://bit.ly/GEDVitkovici

Projekt Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske,  Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.