Gerontološki centar Sarajevo: Podnošljivija izolacija u utopljenoj zgradi

November 12, 2020 -

Jedan od 196 javnih objekata u BiH na kojima su napravljeni radovi na povećanju energetske efikasnosti.

 

Veselom društvu kreativaca sarajevskog Gerontološkog centra “gospođa Korona”, kažu, nije pokvarila raspoloženje. Dok piju jutarnju kafu, na likovnoj sekciji smišljaju načine kako uložiti vrijeme u slike, ukrasne predmete, ručno izrađen nakit ili makete.

“Po mom dolasku ovde 2012. godine, ja sam odmah tražio čime bih se bavio, jer inače imam puno slobodnog vremena”, priča 78-godišnji Mugdin Bešić, bivši mašin-bravar koji je rad sa željezom i čelikom zamijenio radom sa šibicama, salvetama i drvofiksom.

“Zalijepio sam hiljadu komada, bio sam strpljiv”, govori dok pokazuje maketu kuće koju je napravio. U tome su mu pomagali i drugi članovi likovne sekcije, poput Nade Paloš.

Ova 75-godišnjakinja je u Gerontološki centar Sarajevo prvi put došla prije 11 godina sa suprugom, koji je nedugo zatim preminuo. Vratila se kući, ali je nakon dva mjeseca shvatila: “Treba da se družim”. Osim na likovnoj sekciji, inače se druži i tokom drugih aktivnosti poput plesa, pjevanja i kulinarske sekcije, koje su djelimično pauzirane zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

“Nemamo tih sekcija kao što smo imali. Jedan period kad je tek počelo, nismo išli čak ni u kuhinju na ručak, nego su se potrudili i dostavljali hranu u sobe. Čak u dnevni boravak je po jedno, po dvoje, moglo izlaziti. A sad možemo izlaziti u dvorište”, kaže ova bivša administrativna službenica. Iako voli društvo, priznaje kako mnogo vremena provodi na balkonu svoje sobe.

“Volim kafenisati. Pušač sam inače, pa volim dugo da kafenišem, a tamo ne smetam nikome”, priča ona i dodaje kako je njen balkon nedavno dodatno uređen tako što je ofarbana ograda, obnovljena fasada, postavljeni novi oluci i krov, a čula je i za solarne panele na zgradi. “Dosta se toga uradilo. Uglavnom, lijepo nam je”.

 

Ugodnije i toplije

Gerontološki centar Sarajevo smješten je u Ulici Aleja Bosne Srebrene na broju 7 i trenutno ima 118 uposlenika i 330 korisnika na stalnom domskom smještaju i šest privremenih korisnika u Prihvatilištu za skitnice i prosjake. U jednokrevetnim, dvokrevetnim i višekrevetnim sobama moguće je smjestiti ukupno 345 osoba, a institucija koristi dva objekta centralne zgrade, A i B, objekat „Žigine kuće“ gdje je smještena uprava i montažni objekt Prihvatilišta.

Zgrade centralnog objekta gdje su smješteni korisnici su zahvaljujući sredstvima Švedske i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo,  kroz UNDP projekt „Zeleni ekonomski razvoj“, u potpunosti utopljene: nakon 23 godine je napravljena nova termoizolacijska fasada, zamijenjena je sva vanjska stolarija uključujući prozore s balkonskim vratima na 104 sobe, šest dnevnih boravaka sa prozorima i balkonskim vratima, prozore i ulazna vrata na kuhinji kao i 13 portala u zajedničkim prostorijama, ograda je na svim balkonima u centralnom objektu ofarbana i svi su okapni limovi na balkonima i na krovu zamijenjeni.

 

„Stolarija se nije mijenjala od 1997. godine, ranije je bila drvena stolarija koja je bila dotrajala te su se korisnici često žalili da im prozori ne dihtuju dobro te da im je hladno, naročito u krajnjim sobama. Sada je postavljena nova PVC stolarija, korisnici se ne žale više da im je soba hladna. Zadovoljni su efektom nove stolarije“, pojašnjava Adela Bahto, šefica Službe socijalnog rada Gerontološkog centra Sarajevo.

Osim ovih građevinskih radova,  na radijatorima su zamijenjene termo glave u svim korisničkim sobama i kancelarijama pa će nadolazeće zime biti moguće regulisati grijanje, zbog čega uprava Centra očekuje i manje troškove. Određene uštede već prave s korištenjem energije od 32 solarna kolektora za zagrijavanje vode.

Prosječna potrošnja energije u javnim objektima u Bosni i Hercegovini je tri puta veća od prosjeka Evropske unije, što ih kategorizira kao u potpunosti energetski neefikasne objekte. Utopljavanje javnih objekata radi postizanja veće energetske efikasnosti fokus je projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Švedska, implementira UNDP u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima. Gerontološki centar je jedan od 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo i jedan od oko 200 iz BiH koji je obuhvaćen ovim radovima koji za cilj imaju poboljšan komfor rada i boravka korisnika, finansijske uštede budžetskih korisnika i u konačnici smanjenje zagađenja i zaštitu okoliša.

Ova institucija koja je od osnivanja 1952. godine imala mnoge izmjene i poboljšanja, i pored zadnjih radova gdje su korišteni najmoderniji materijali, i dalje ima prostora za poboljšanje uslova, pogotovo na modernizaciji unutarnje stolarije, potrebna su dva nova lifta, zamjena instalacija, renoviranje kupatila i podova u sobama, dnevnim boravcima  i službenim prostorijama. A potrebni su i Wi-fi signal i kablovska televizija.

 

Aktivni, iako izolovani

Zbog novonastale situacije s pandemijom COVID-19 Gerontološki centar Sarajevo se češće nego inače čisti i dezinfikuje, korisnicima se savjetuje češće obavljanje lične higijene, uvedeni su novi higijenski i zdravstveni protokoli za sve uposlene koji ulaze u objekte, a posjete nisu više dozvoljene. Korisnicima se savjetuje držanje fizičke distance i zabranjuje okupljanje u većim grupama. Prostorija koja se koristila za razne aktivnosti, kao i biblioteka, pretvorene su u izolatorij pa je mala prostorija za radnu terapiju mjesto gdje se održavaju samo likovna i sekcija šivenja. Upravo se odatle mala grupa kreativaca uključila videopozivom u razgovor za ovaj članak.

Milka Čalija koja je u Gerontološkom centru već 10 godina, kaže da je šivaća mašina njena glavna zanimacija. Izmiče se od svog radnog stola kako bi pokazala jastučnicu koju šije. Ako nekome treba zakrpiti potkošulju, proširiti hlače, sašiti peškirić ili posteljinu, rado prima nove zadatke.

„Ja sam to sama sebi izmislila da radim i oni mi omogućili“, veselo objašnjava i priznaje da jedva čeka da opet bude moguće organizovati „Bingo“ – vrijeme kada su najbolja druženja.

„Nema veze, samo da se igra, ne moraš ništa dobiti. Važno je društvo“.

 

 

Zgrada Gerontološkog centra utopljena je u okviru UNDP projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ zahvaljujući sredstvima Švedske i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Foto priču, kao i dodatne fotografije, možete pogledati na linku.