Građanima Mostara predstavljeni učinkoviti načini potrošnje energije

November 18, 2019 -

Na osnovu poboljšanja mjera energetske učinkovitosti u privatnom i javnom sektoru, Bosna i Hercegovina mogla bi srednjoročno utemeljiti svoj daljnji ekonomski razvoj, kao i kreirati nova radna mjesta, poručuju ispred projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

 

Tako je ove subote u Mostaru održan edukativni događaj za sve posjetioce koji su željeli unaprijediti svoje znanje o energetskoj učinkovitosti, kako u svom domaćinstvu tako i na radnom mjestu. Edukativne brošure i maketa energetski učinkovite kuće, privukli su veliki broj građana sa pitanjima kako biti energetski učinkovit ili učinkovitiji za one koji već primjenjuju neke mjere.

Tim stručnjaka projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ ističe da je potrebno krenuti od individualnog angažmana čime se značajno doprinosi kolektivnom boljitku života. Ovakvim pristupom doprinosi se očuvanju okoliša i prirodnih resursa, a istovremeno se ne gubi na kvaliteti života i zdravlja. Jedan od ključnih ciljeva projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ je smanjenje troškova javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te kreiranje povoljnog ambijenta za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske učinkovitosti, uz istovremeno kreiranje „zelenih radnih mjesta“. Od 2013. godine, od kada je projekat krenuo sa aktivnostima, zabilježene su značajne uštede u javnim budžetima, zabilježeno je značajno smanjenje potrošnje energije i poboljšani su uslova rada i boravka za korisnike javnih objekata, na kojima su u proteklom periodu implementirane mjere poboljšanja energetske učinkovitosti.

Praktične savjete imali su priliku saznati svi koji su se našli u tržnom centru u Mostaru, a gospodin Vladimir Ivanković kaže da je došao saznati više.

“Ranije sam čuo za energetsku učinkovitost, ali nisam tačno znao o čemu se radi. Zapravo komšije su govorile kako koriste učinkovitije žarulje pa sam ih i ja nabavio za svoju kuću. Mogu vam reći da sam to osjetio na novčaniku. Bitna nam je svaka ušteda, a sad kako je zima došla odlučili smo se i grijati uz minimalne troškove. Pelet je sada prava stvar za nas.”

Nakon Mostara edukativni događaji bit će održan za stanovnike Zenice.

Projekat “Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u suradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.