Zeničanima predstavljene mjere energetske efikasnosti

December 2, 2019 -

Klimatske promjene, kao posljedica prekomjerne i neracionalne upotrebe energenata, su jedna od najvećih opasnosti današnjice. Svaki pojedinac, osim što svakodnevno osjeti posljedice u vidu velikog zagađenja zraka i elementarnih nepogoda, te neposrednih posljedica na zdravlje, izložen je i dodatnim finansijskim troškovima za energiju.

 

Kako se poboljšanjem energijske efikasnosti utiče na smanjenje zagađenja okoliša i ostvarivanje ušteda, u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj, danas je održan edukativni događaj s ciljem promocije mjera energetske efikasnosti i povećanja svijesti građana o važnosti primjene mjera energijske efikasnosti u svakodnevnom životu.

 

„Veoma mi se dopao ovaj današnji događaj. Nisam bila svjesna koliko novca mogu uštediti samo ukoliko temperaturu grijanja smanjim za jedan stepen. Ponijet ću brošuru i za komšije, sigurna sam da će i njima koristiti savjeti“, rekla je Meliha Telalović.

Zainteresirani građani su imali priliku vidjeti edukativnu maketu kuće sa primjerima mjera energijske efikasnosti i čuti savjete koji su lako primjenjivi u domaćinstvu, stanu ili kući, te na radnom mjestu. Pametnim korištenjem energije, možemo dati svoj doprinos očuvanju okoliša i prirodnih resursa, te istovremeno smanjiti troškove, a da pri tome ne izgubimo na kvaliteti življenja. Izolacijom zidova mogu se ostvariti finansijske uštede i do 30%, a ujedno i održavati stalna temperatura i ugodnost i u zimskom i u ljetnom periodu godine. Za stan koji ima troškove za energent za grijanje oko 700 KM (60 m2 korisne površine), izolacijom fasade postižu se uštede i do 280 KM godišnje. Ukoliko je toplotna izolacija fasade visoka investicija, značajne uštede se postižu pažljivim pregledom prozora i vrata, te adekvatnim zaptivanjem pronađenih pukotina.

 

Klimatske promjene su izazov, koji je ujedno i prilika za ekonomski napredak BiH i daje priliku za otvaranje zelenih radnih mjesta. Od 2013. godine, od kada je projekat Zeleni ekonomski razvoj krenuo sa realizacijom aktivnosti, kreirano je preko 1.700 radnih mjesta. Ostvarene su značajne finasijske uštede u javnim budžetima koje iznose više od 5.000.000 KM.

Ukoliko niste imali priliku prisustvovati ovom događaju, a želite saznati više informacija i savjeta, posjetite web stranicu www.ged.ba. Uz savjete GED-a i vaš dom može biti energetski štedljiv i ekološki odgovoran.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.