Izdvojeno 2,6 miliona KM za povećanje energijske efikasnosti 15 javnih objekata u Kantonu Sarajevo

April 10, 2019 -

Sporazumom o povećanju energijske efikasnosti, koji su danas potpisali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo  Damir Filipović i v.d. rezidentni predstavnik  Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov biće utopljeno  15 objekata javnih ustanova na području Kantona Sarajevo.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi, šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström, te načelnici i predstavnici općina i ustanova na kojima će biti realizovani radovi.

Sredstva za utopljavanje objekata u iznosu od 2,6 miliona KM  osigurali su Vlada Švedske, kantonalna ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, unutrašnjih poslova, kulture i sporta, rada, socijalne politke, raseljenih lica i izbjeglica, općine Ilijaš i Vogošća, JU “Djeca Sarajeva” i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.  Implementator radova je UNDP.

 

“Ovo je prvi korak ove Vlade u implementaciji projekata energijske efikasnosti. Mi u ovom trenutku ugovaramo utopljavanje 15, a već smo u pregovorima za dodatnih 20 objekata. Četverostruko  ćemo ubrzati realizaciju ovih projekata”, istakao je premijer Forto ovom prilikom.

Forto je naveo je da će minimalne uštede energije na  objektima obuhvaćenim ovim radovima biti oko 20 posto, čime će se štediti energija i ostvariti značajne uštede budžetskih sredstava.

Po riječima ministra Damira Filipovića, mjere povećanja energijske efikasnosti u javnom sektoru imat će i druge koristi, kao što su smanjenje emisija štetnih gasova, održivi razvoj i kreiranje novih radnih mjesta. Istakao je da je ovaj Sporazum nastavak dobre saradnje sa UNDP-om.

Utopljavanje objekata će se realizovati se u okviru UNDP projekta “Zeleni ekonomski razvoj”. Za njegovu implementaciju Vlada Švedske je od 2014. godine uložila 11 miliona EURA, istakla je ovom prilikom šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström. Najavila je da je u planu izdvajanje dodatnih sredstva za zemlje istočne Evrope i zapadni Balkan. A razlog za to je da je zaštita okoliša prioritet za Švedsku vladu.

Bergström je također istakla da je na početku ovog projekta Švedska vlada izdvajala 50 odsto sredstava za utopljavanje javnih objekata. Međutim, sada Švedska izdvaja 30, a općine, kantoni i drugi partneri finansiraju 70 posto realizaciju mjera energetske efikasnosti.

Vd. rezidentni predstavnik  UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je da će utopljavnjem 15 objekata preko 3.300 osoba imati bolji komofor, a ujedno će biti ostvarene uštede na godišnjem nivou u iznosu oko 400.000 KM. Ove investicije zaista daju dobre rezultate i moguće je veoma lako ostvariti povrat investicije za nekoliko godina.

Khoshmukhamedov je naveo kako se nada nastavku dobre saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo kao i implementaciji radova na većem broju objekata u Kantonu.

Kroz projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ biće utopljeni JU “Terapijska zajednica Kampus” KS u Rakovici, policijskih stanica Ilijaš, Trnovo, Vogošća i Hadžići, ambulanti Srednje i Mrakovo doma zdravlja Ilijaš, ambulante Tarčin-doma zdravlja Hadžići, Muzeja Sarajeva, Svrzine kuće, KJU “Gerontološki centar”, Bosanskog kulturnog centra, Sarajevskog ratnog teatra, osnovne škole “Porodice ef. Ramić” i “Podlugovi” u Vogošći i Ilijašu, te vrtići “Leptirić” JU “Djeca Sarajeva”.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske,  Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.