Održana radionica za predstavnike medija o energetskoj efikasnosti

December 26, 2018 -

Čist zrak i zimska idila dočekali su 12 predstavnika medija koji su doputovali na Jahorinu kako bi prisustvovali edukativnoj radionici na temu energetske efikasnosti i nisko-karbonskog urbanog razvoja. Radionica je osmišljena i organizovana u sklopu projekata “Zeleni ekonomski razvoj” (GED) i „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja“ (URBAN LED).

Uz stručne predavače i interaktivan koncept, predstavnici medija imali su priliku upoznati se pojmom klimatskih promjena, važnosti i koristima od poboljšanja energetske efikasnosti, konceptom nisko-karbonskog urbanog razvoja, ESCO mehanizmima finansiranja, Revolving fondom te upravljanja otpadom. Ujedno, učesnici su imali priliku podijelili svoja iskustva o izvještavanju, te sagledali ove teme iz drugačije perspektive.

 

“Oblast kojom se bavim svakodnevno je ekonomija i tu i tamo se dotičem i ovih tema u svom poslu, imamo tekstova i obrađujemo neke teme, pa čak i male projekte koji su vezani za energetsku efikasnost, ali malo ko od nas ima dovoljno znanja o svemu tome. Zato mi je radionica bila sjajna, jer su predavači bili jako zanimljivi i predstavili su nam mnogo korisnih informacija koje će nam poslužiti u daljem radu.”- izjavila je Tatjana Rogulja, urednica Nezavisnih novina iz Banjaluke.

 

Učesnici su naglasili potrebu za češćim pokretanjem diskusije o energetskoj efikasnosti, obzirom da ova oblast osigurava višestruke ekonomske, društvene i okolišne koristi koje se očituju kroz kreiranje radnih mjesta, čistiji okoliš, finansijske uštede, ugodnije uslove boravka, itd.. Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta i Andrea Muharemović, menadžerica URBAN LED projekta predstavili su aktivnosti projekata koje se realizuju u saradnji sa partnerima na državnom, entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou.

 

“Radionica je bila više nego korisna, a predavači fantastični. Tematika je dosta zahtjevna i dosta nepoznata, vjerujem podjednako i novinarima i javnosti, to jest našim čitateljima. Zadovoljstvo mi je što sam učestvovala jer je inače jako malo radionica koje se bave ovim temama. Prije nisam posvećivala puno pažnje ovoj problematici, ali danas već imam neke vizije o tome šta bih mogla da uskoro da uradim.”– riječi su Adriane Domazet, novinarke agencije Fena iz Sarajeva.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) realizuje UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

 

Cilj GED projekta je kreiranja povoljnih uslova za investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, te institucionalizacije upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u BiH.