Štedite pri svakom korištenju kućanskih aparata

April 14, 2020 -

Nova realnost sa kojom smo suočeni posljednjih sedmica podrazumijeva da provodimo mnogo više vremena u svojim domovima, što znači i da trošimo više električne energije. Povećano vrijeme boravka u kući, znači i češću upotrebu kućanskih aparata, pretežno onih u kuhinji. U nastavku teksta, donosimo nekoliko praktičnih i jednostavnih savjeta, koji će vam donijeti uštedu energije.

 

Kada kuhate, poklopce držite na loncima

Ušteda energije koja se ostvaruje sa poklopcima na loncima tokom kuhanja, leži u činjenici da se na taj način hrana brže zagrijava, toplota unutar lonca se duže zadržava, dok se u isto vrijeme smanjuje stvaranje pare. Ukoliko počnete s primjenom ovog savjeta možete uštediti i do 20 % energije za kuhanje.

 

Isključite grijaće tijelo nekoliko minuta prije kraja kuhanja jela

Uvijek budite umjereni sa temperaturom kuhanja, jer sa većom snagom nećete postići da vaša hrana bude brže kuhana, nego će samo voda brže ispariti. Prilikom kuhanja hrane isključite grijaće tijelo nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo, jer će ono zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati.

 

Rernu isključite 10 minuta prije kraja pečenja

Pri korištenju rerne za pripremu jela isključite je i 10 minuta prije kraja planiranog vremena pečenja, jer ona duže zadržava toplotu. Vaše jelo će biti pečeno, a dodatno ćete uštediti električnu energiju.

Topla jela ne odlažite u frižider

Ukoliko planirate kuhani ručak odložiti u frižider, savjetujemo da pričekate da se hrana ohladi na sobnoj temperaturi, jer odlaganje tople hrane u frižider povećava temperaturu unutar frižidera i troši se dodatna energija za hlađenje. Pravilnim rukovanjem frižidera se ostvaruju finansijske uštede do 20 %.

Mašinu za posuđe podesite na nižu temperaturu pranja

Današnja sredstva za pranje posuđa efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. Stoga, izbjegavajte programe pranja na višim temperaturama i ostvarite uštede. Uz to, mašinu za posuđe koristite samo kada je adekvatno napunjena, a ovaj savjet možete primijeniti i za mašinu za veš.

Optimizirajte korištenje električnih uređaja

Kada odlučite peglati odjeću organizujete vrijeme tako da sa samo jednim zagrijavanjem pegle ispeglate svu odjeću. Na ovaj način ćete izbjeći bespotrebno ponovno zagrijavanje pegle, koje će vas koštati energije i novca.

Ugasite kompjuter kada ste završili sa njegovim korištenjem

Moguća je povećana potrošnja energije tokom radnog dana od kuće, jer često koristimo kompjutere kako bismo završili poslovne obaveze. Zato vas podsjećamo da isključite kompjuter kada ga ne upotrebljavate, jer ćete dodatno uštediti energiju. Ukoliko ipak morate ostaviti kompjuter uključen, isključite monitor, jer on troši više od pola energije čitavog sistema. Monitor uključen cijelu noć, potrošit će energije koliko je potrebno za zagrijavanje 6 obroka u mikrovalnoj peći.

Sa svakodnevnom primjenom ovih nekoliko savjeta zasigurno ćete ostvariti uštede energije koje će se odraziti i na iznos računa. Ako želite saznati više, istražite brošure i ostali sadržaj na www.ged.ba gdje vas očekuje veliki broj informacija.

Poštujte preporučene mjere samoizolacije i #ostanitekodkuće, jer tako brinete o sebi i svojim najbližima. Ne dozvolite da vas preplavi veliki broj informacija i ispunite vrijeme koje sada provodite kod kuće tako što ćete rasporediti aktivnosti tokom dana kao što su priprema zdravih obroka, poslovne obaveze, vrijeme za opuštanje, čitanje knjiga ili neke druge aktivnosti koje vas ispunjavaju.