Unapređenje kvalitete zraka kroz smanjenje potrošnje energije u zgradama javnih ustanova

July 21, 2021 -

 U prostorijama Osnovne i Srednje muzičke škole/Muzičke akademije u Sarajevu, u okviru kampanje „Pričajmo o zraku“ koju provodi Ambasada Švedske u BiH, 23. februara 2021. godine, održana je ceremonija kojom je obilježen završetak radova na energetskoj obnovi ove zgrade.

 

Posvetnu ploču su otkrili Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Tatjana Romanić, direktorica Srednje muzičke škole, i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Zgrade javnih ustanova u BiH troše tri puta više energije nego što je propisano standardima Evropske unije. Uz realizaciju mjera energetske efikasnosti, potrošnja energije u zgradama se u prosjeku može smanjiti za oko 60 posto, čime se doprinosi i boljoj kvaliteti zraka. Evropska agencija za okoliš ističe u izvještajima da zagađenost zraka nosi znatne ekonomske posljedice, smanjuje očekivanu dužinu života, povećava troškove usluga zdravstvene zaštite i smanjuje produktivnost u raznim ekonomskim sektorima.

„Ovo je jedna od 64 javne zgrade u Sarajevu koje su obnovljene u cilju postizanja veće energetske efikasnosti, uz podršku Švedske, a u partnerstvu sa Kantonom Sarajevo i UNDP-om. Jedna zgrada možda ne čini ogromnu razliku, ali zato povećanje broja zgrada koje su energetski obnovljene te kontinuiranim radom na smanjenju potrošnje energije i zagađenju zraka može napraviti veliku razliku. Također me raduje to što će 860 učenika i studenata nastaviti obrazovanje u ugodnijem okruženju“, istakla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH.

Zgrada, koja je izgrađena krajem 19. vijeka i proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, sve do nedavno je bila u lošem stanju, u zimskom periodu prehladna za učenike i studente i opasna za prolaznike zbog odrona fasade. Radovi na energetskoj obnovi Osnovne i Srednje muzičke škole/Muzičke akademije u Sarajevu obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju fasade i krova i izgradnju nove plinske kotlovnice.

Mjere energetske efikasnosti u vrijednosti od 700.000 KM provedene su u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) zahvaljujući sredstvima koja su osigurali Švedska i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od po 40 odsto, dok su preostali iznos osigurali Općina Stari Grad Sarajevo, Grad Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je implementirao mjere energetske efikasnosti.

„Ovo je model koji Vlada želi primijeniti u cijelom Kantonu. Na sličan način, uz izmijenjen model finansiranja, Kanton će renovirati 40 javnih objekata, među kojima je najviše obrazovnih, od vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, do studentskih domova. To će biti projekt vrijedan preko 20 miliona KM“, istakao je premijer Forto.

U ovu zgradu svakodnevno uđe preko 1.000 učenika, studenata, nastavnika, roditelja i drugih radnika.

„Ovo je jako veliki korak, i jako velika investicija koja će doprinijeti boljem radu i daće mladim ljudima mogućnost da uče u divnim uslovima“, istakla je Tatjana Romanić, direktorica Srednje muzičke škole.

„U proteklih 5 godina UNDP uz podršku Švedske, Kantona Sarajevo i opština realizovao je mjere energetske efikasnosti na 64 javna objekta, smanjena je potrošnja energije za približno 59%, te smanjene emisije CO2 za približno 4.1 k tonu godišnje.“ istakla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Cilj projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ kojeg finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa domaćim organima vlasti, je omogućiti stvaranje povoljnih uvjeta za ulaganje u projekte energetske efikasnosti,  povećati broj „zelenih“ radnih mjesta, kao i doprinijeti zaštiti okoliša i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.